Team Key2Happiness


3 maart 2019 - Bewustwording

Mannen en hun emoties

mannen en hun emoties

Tags:

Mannen en hun emoties

Via consulten op de lijn en thuis merk ik dat er steeds meer relaties op de klippen lopen, en de trend zet zich blijkbaar verder. Hierbij valt me ook iedere keer weer op dat de mannen precies met zichzelf in de knoop liggen. Ze kunnen geen beslissingen nemen, ze twijfelen soms tussen meerdere vrouwen, ze hebben vaker en vaker last van ‘dingen’ die onduidelijk zijn en dat ze deze even op een rijtje moeten zetten. Ik vermoed dat die ‘dingen’ emoties zijn… Want wanneer we het even niet meer weten, dan liggen we in de knoop met onze emoties, ze zijn onduidelijk…wat scheelt er nu en wat willen we nu?

Heren en hun knoopjes

Juist! De heren liggen in de knoop met hun emoties. Hoe komt dat? Ik vermoed dat het te maken heeft met oeroude patronen die doorheen de eeuwen generatie op generatie zijn doorgegeven in het collectieve rolpatroon en geheugen. Met andere woorden, de mannen moeten zich steeds sterk voor doen. Ze mogen niet het zwakke geslacht zijn, want ze moeten de boel draaiende houden door het hoofd koel te houden. Ze hebben dus nooit geleerd emoties te tonen zoals wij vrouwen dat doen, laat staan dat ze huilen waar anderen bij zijn…als ze al huilen op zichzelf…? Geen idee, ik ben geen kerel, dus hierover kan ik mij niet uitspreken.

In elk geval, het wordt niet getoond. Het is een privé aangelegenheid en daarmee is de kous af! Ooit zei een man mij iets over een andere man. Hij vond deze andere man duidelijk zwak, want die moest maar stoppen met huilen als een klein kind en een echte vent zijn en de boel fixen! Ik vond dat redelijk hard klinken en nogal kort door de bocht gaan. Je weet nooit waar iemand van komt en wat dus de redenen zijn voor dit zogezegde ‘minder mannelijk en sterk’ gedrag…ahum!

Emancipatie: tweezijdig liefst!

Soit, heel duidelijk dat de heren denken dat ze nog steeds emoties moeten wegmoffelen. En dat is nou net hetgeen wat zich volgens mij begint te wreken in relaties anno 2019, want dat deel van het man zijn is niet mee geëvolueerd, om welke sociale reden dan ook. Terwijl de dames steeds meer geëmancipeerd zijn na WO II en het blijft alsmaar evolueren. Bovendien leggen wij hen steeds meer het vuur aan de schenen en eisen wij ook duidelijke communicatie waarbij ze zich openen en dus wel emoties uiten. Dus in dit opzicht moeten ze wel uit hun schulp kruipen, want de volgende partner zal hoogstwaarschijnlijk hetzelfde van hem eisen…

En de heren dan? Waarom wordt het niet getolereerd dat zij vrouwelijker en zachter worden? Een interessant fenomeen in onze maatschappij. Het is al verbeterd, want ze tonen hun zachte warme liefde voor hun kinderen wel in het bijzijn van publiek, bekenden en onbekenden. Ze knuffelen hun partners openbaar en tonen wel hun liefde schaamteloos. Iets wat van langere tijden al is, maar toch zijn er nog heren bij die dit openlijk nooit doen.

In touch of niet?

Maar waarom zijn die mannen niet in touch met hun emoties? Of zijn ze dat wel, maar tonen ze die gewoon niet? Ik denk een mix van beiden. Het tonen is niet evident, omdat ze geen goede mannelijke rolmodellen hebben gehad, dus ze hebben het nooit aangeleerd. Wat niet wil zeggen dat ze het niet zouden kunnen.

Ik denk ook dat het heel wat misverstanden in relaties kan verhelpen. Hoe sneller dat ze over hun emoties praten, hoe sneller conflicten kunnen opgelost worden. Het inhouden van emoties en denken dat het wel zal overwaaien, is een foute benadering, want het leidt vroeg of laat toch tot een uitspatting. Beter voorkomen dan genezen denk ik dan!

Boys do cry!

Ik denk dat het voor de heren heel eng is om zich kwetsbaar op te stellen en zich durven uit te spreken. En hiermee bedoel ik dat ze openlijk toegeven en praten over hun angsten en onzekerheden. Huilen als iets hen raakt is ook zoiets. Misschien denken ze dat ze afgestraft worden door de maatschappij of door hun vrouw? Ze houden hun diepste gevoelens voor zichzelf, want ‘boys don’t cry’.

Ik geloof dat dit zeer schadelijk is voor hen, het houdt stereotypen in stand en daarmee evolueren onze relaties niet mee. En dat is juist het moeilijke, want de dames zijn eerder overwegend emotioneel en zeer communicatief geworden…Je voelt het…disbalans tussen man en vrouw, jongen en meisje, vader en dochter, moeder en zoon, …

Heren twijfelen ook aan zichzelf: doe ik het wel goed genoeg als man? Oh jaaa, zeer zeker! En omdat ze niet openlijk over deze zaken praten, denken ze dus dat ze hiermee alleen moeten worstelen, terwijl het tegendeel waar is. Heren..ga eens vaker samen op de koffie!!!

Gewenste evolutie

Dames praten onderling ook over hun relaties en de bijbehorende emoties. Ik denk dat het ook een goede zaak zou zijn voor de heren om dit ook te doen. Het helpt ventileren en je hoort het eens van een andere zijde. Een tweede of derde opinie zeg maar. Ik weet dat er al mannen zijn die dit doen, maar we zijn nog ver verwijderd van dit scenario vrees ik. Het zou toch heilzaam zijn voor beide geslachten dat hierin een evolutie komt. Tenslotte kan openheid en klare taal heel wat verheldering brengen. Ik denk dat we dan zelfs betere slaagkansen hebben in onze relaties. Dat is toch een win-win voor ons allemaal uiteindelijk!

Zeg het maar lekker!

Zouden we onze heren zover kunnen krijgen? Stel je voor! Ik kijk er in ieder geval naar uit, want ik ben voorstander van open en eerlijke communicatie waarbij we onze verantwoordelijkheden nemen voor onze eigen aandelen. Ik houd ervan als een man zijn emoties uit, want dan kan ik me meer empathisch opstellen. Want zij kunnen niet in onze hoofden kijken, maar wij ook niet in die van hen. En bij duidelijke communicatie kunnen we eindelijk eens veronderstellingen laten varen en echt luisteren naar elkaars verhalen in plaats van deze zelf in te vullen, maar dat laatste fenomeen is misschien meer eigen aan de dames 😉 …ook een werkpuntje voor ons!

Veel liefs, medium Isabelle

Ons team van mediums en paragnosten is gespecialiseerd in het advies geven bij dergelijke levensvragen. Een goed gesprek met een medium of paragnost kan dan ook heel verhelderend voor je zijn. Hierbij kun jij open en eerlijk in alle privacy jouw verhaal doen. Hierbij krijg jij antwoorden en inzichten. Klik hier voor een overzicht van beschikbare mediums en paragnosten. 

Home » Blog » Mannen en hun emoties

Terug naar blog overzicht
error: Content is protected !!